Weetjesschriften

Standaard
Weetjesschriften

“Hoe kan ik het beste uit kinderen naar boven halen en ze optimaal laten leren?”, dat is een vraag die mij regelmatig bezighoudt. Graag duik ik dan nog eens de literatuur in en meer dan eens valt er een pakketje via Bol.com in de bus. Want tja, als ik iets doe dan wil ik het ook graag zo goed mogelijk doen en wil ik wel zeker weten dat het ook z’n nut bewezen heeft: Evidence Based dus!

Zo heb ik me de afgelopen tijd verdiept in “Kunst en wetenschap van het lesgeven” van Marzano en “Leren zichtbaar maken” van Hattie.
In het onderwijs is Effectieve en Impliciete Instructie door de leerkracht belangrijk. Maar zowel Marzano als Hattie laten zien dat het ook heel belangrijk is om leerlingen notities te laten maken van de leerstof en ook zo veel mogelijk op een non-verbale, beeldende manier te laten verwerken. Daar wil ik in het komende schooljaar meer mee gaan doen en Pinterest is weer eens een waardevolle bron van inspiratie gebleken…!

Pinspiratie!

Op pinterest kom ik de laatste tijd heel veel visueel verwerkte leerstof tegen, vooral op het gebied van “Math”, “Science” en “Common Core”… Want tja.. het is wel voornamelijk Amerikaans wat ik tegenkom. En hoe meer ik aan het klikken was op al die interessante pins, des te enthousiaster werd ik van al die felgekleurde ‘notes’ en ‘foldables’. Geweldige inspiratie om komend schooljaar met mijn eigen leerlingen aan de slag te gaan met een soort van “Interactive Student Notebook” (zoals ze in de VS genoemd worden, afgekort ISN). Een google-speurtocht heeft me doen ontdekken dat een ISN deels gevuld wordt met leerkracht-gestuurde aantekeningen (vaak de rechter pagina) en deels met eigen creativiteit van de leerlingen (vaak op de linker pagina). Opvallend zijn de grafische en schematische modellen die gebruikt worden om de informatie te ordenen: tijdlijnen, Venn-diagrammen, ‘kasten’ met tegenstellingen, woordvelden, stroomdiagrammen, etc.

breuken sneeuwmanafrongen getallen

Regelmatig wordt er ook gebruikt gemaakt van ‘foldables’, aantekeningen op papier die gevouwen worden. De manier van vouwen heeft vaak ook nog een visueel doel. Voordeel van deze foldables is dat de aantekeningen hierdoor minder plaats in beslag nemen dan wanneer je de aantekeningen helemaal uitschrijft en tekent in het notebook!

foldable breuken hoeken

Nu maakte ik al gebruik van ‘weetjesschriften’, maar deze Interactive Student Notebooks hebben me erg geïnspireerd om hier nog eens kritisch naar te kijken en er een creatievere en nog meer visuele en ook ‘interactieve’ draai aan te geven!
Momenteel borrelt er al een idee om aan de slag te gaan met breuken, want dat staat in groep 7 al snel op het programma! Deze ideeën en uiteindelijk de ervaringen zal ik zeker met jullie delen!

Heb jij al kennis gemaakt met ‘Interactive Student Notebooks’? Op welke manier laat jij leerlingen zelf de leerstof ordenen en verwerken in aantekeningen?

Meer lezen?

Kunst en Wetenschap van het Lesgeven – Robert J. Marzano
Leren zichtbaar maken – John Hattie

Images from Pinterest

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s