Klassenregels & Routines

Standaard
Klassenregels & Routines

Het begin van het nieuwe schooljaar breekt nu ook bijna aan voor regio Zuid! Maandag gaan ook hier de schooldeuren weer open en worden alle leerlingen hartelijk welkom geheten voor het nieuwe schooljaar!
Om ervoor te zorgen dat de leerlingen ook dit jaar weer volop kunnen leren is het wel noodzaak dat er een positief leerlklimaat heerst in de klas. Daarvoor zijn enige klassenregels en routines nodig. De eerste schoolweken zijn cruciaal als het gaat om het neerzetten van regels, afspraken en routines.

Het is belangrijk om expliciet aandacht te besteden aan wat wel en wat niet mag in een klas. Als leerkracht ben jij degene die de touwtjes in handen moet nemen en aan moet geven wat je van leerlingen verwacht. Leg de regels niet zomaar op aan de leerlingen, maar bespreek ze ook met hen; wat wordt er met een bepaalde regel eigenlijk bedoeld, wat voor gedrag hoort daarbij en waarom is het belangrijk dat iedereen zich aan die regel houdt? Vaak hebben leerlingen zelf ook behoorlijk goed voor ogen onder welke condities zij zich het beste op hun werk kunnen richten; wat voor afspraken zijn daarover te maken met elkaar? Laat de regels regelmatig onderwerp van gesprek zijn in je klas en benoem positief gedrag van leerlingen.
Ik vind het belangrijk om daarnaast de regels visueel te maken in de klas. Dit maakt het bespreken ervan eenvoudiger, leerlingen zien ze regelmatig en je kunt er als leerkracht gemakkelijk naar verwijzen.

Voor dit schooljaar heb ik al enkele regels/verwachtingen als volgt verwerkt

  
Het format heb ik via teacherspayteachers en via internet heb ik allerlei gratis lettertypen gedownload.

Ik wilde alles zo veel mogelijk positief formuleren en niet te veel specificeren. Deze regels/verwachtingen moeten juist gaan dienen als ‘kapstok’ voor verdere concrete situaties. Op de eerste schooldag ga ik, middels coöperatieve werkvormen, met verschillende concrete situaties aan de slag! 
Op naar een fijn schooljaar met elkaar! 

  

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s